Épp egy ismerősöm házi dolgozatában segítettem be, amit a nagy kihalási hullámokról írt. Aki ismer tudja, hogy mennyire érdekel az őslénykutatás, köztük a jégkor. Egyszerűen izgalmas, hogy milyen szörnyetegekkel éltünk akkor együtt. Szóval épp az Észak Amerika jégkori állatvilágáról olvastam, amikor kiszúrtam egy mondatot.

Ezek után könnyű belegondolni, hogy ha például Észak-Amerika állatvilága megmarad, akkor ma már Amerikába is lehetne „szafarikat” szervezni. Ez másképp megfogalmazva azt jelenti, hogy ha például el akarjuk képzelni Észak-Amerika pleisztocén faunáját, akkor gondoljunk az afrikai szavannákra.

Wow gondoltam erre. Milyen lenne már, hogy ha Kittenberger és Széchenyi Zsigmond Kardfogú macskákra és kolumbiai mammutokra vadászott volna... Egyből beindult a fantáziám, aminek az eredményét alább láthatjátok. Kalandregényt fogok írni, alternatív történelmi háttérrel. És bizony magyar vonatkozást is lehet bele vinni.

 

I.e. 20100 körül: Egy Asztreoida csapódik be a Bering tengerbe, a szökőár elsöpri a Bering földnyelvet. Ezzel elvágja a szárazföldi kapcsolatot Eurázsia és Kolumbia között. A Szibériában kihalnak a mammutok, a clovis kultúra is követi.

700-1390 között: A polinézia felől érkező hajósok gyarmatosítják Kolumbia nyugati partjait. Ők lesznek a Soson törzs ősei.

1492. január 21. A tizenegy éves háború véget ér. A Santa Fé-i táborba egy genovai idegen akar bejutni, aki magát Kolombusz Kristófnak hívja, de az őrök nem engedik be. A genovai évekig házal a világ uralkodói udvaraiban, de a terve egy rövidebb Indiai út megtalálása végül elsikkad, mivel a nagyhatalmak inkább az Oszmán birodalom elleni keresztes hadjáratra készülnek, hogy megszerezék az Indiába vezető selyemútat.

1517: Luther Márton kiszegezi a 95 pontját Wittenbergbe. Európában sok híve lett ezeknek a tételeknek. Az új vallás híveit a katolikus uralkodók megpróbálták elnyomni.

1520: A francia, német és velencei hadak Budán gyülekeznek, ahol később csatlakoznak hozzájuk II. Ulászló hadai.

1521: Megütköznek az Oszmán sereggel Nándorfehérvár alatt. Mindkét fél nagy veszteségeket szerez. II. Ulászló meghal, távol létében utódja Hasburg Ferdinánd veszi át a hatalmat. Szapolyai vajda magának akarja a trónt, ezért elszakad Magyarországtól, és Buda ellen támadá.

1526: A Hasburg és Erdélyi sereg összecsapott Mohácsnál. Szapolyai győz. Két hét múlva Budán királyá koronázák.
Közben a Török háborút kezd Genova ellen a tengeren. A török hajóflottát legyőzik egy tengeri csatában, egészen Tuniszig nyomulnak, elfoglalják azt. Közben a törökök elfoglalják Máltát, egy bázist létrehozva ott. A velenceiek ezt megostromolják és elfoglalják.

1534-1554 A törökök minden figyelme a birodalom nyugati részének védelmére irányul. A Perzsák kihasználják ezt, és elfoglalják Törökország középső részét, Palesztinát, és Egyiptomot. Szulejmán szultán nem tudd két frontos háborút vívni, ezért békét köt az ellenfeleivel.

1566 Szulejmán meghal, az utódja II Szelim. Két év múlva egy katonai puccs megdönti a hatalmát. Szokollu Mehmed veszi át a hatalmat, de a többi nemes is megakarja szerezni a trónt. A birodalom anarchiába süllyed.

1571-1576 között a Szent Liga, kiverte a törököket Európából. Három Magyar bábállam jön létre. Görögország, Szerbia és Bulgária.Velence, hogy ellenpontozza a kialakuló hatalmi fölényt az Adriai tengerre flotta bázisokat épít.

1580. Német és francia református hívők menekülnek az üldöztetések elől Magyarországra. Szapolyai István magyar király menedéket add nekik. Ezt használja ki Velence, és háborút indít Magyarország ellen, pápai nyomásra. Kitör a 30 éves háború. Ez egész Európára kiterjed. Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Görögország, Szerbia és Bulgária vesz részt a harcokba. A háború hatására felkelések törnek ki, melyek sorban gyengítik meg a katolikus királyi rendszereket. Először Anglia törik meg, majd Franciaország. A legtovább a Spanyol királyi ház tartja meg katolikus hitét. 1820-ban térnek át hivatalosan a református hitre.

1615: A Pápa békét kér. A hatalma meggyengült. Csupán a pápai államon belül gyakorolhatja teljesen a jogait.

1650: Anglia elkezdi kiépíteni a flottáját, hogy átvegye a Földközi tengeri kereskedelmet.

1670: Franciaország is flottát épít ki. Kitör a háború a Földközi tengeren és az Atlanti óceánon. Tíz évig tart. Anglia győzelmével zárul.

1700: Angliában felfedezik a gőzgépet. Ez meggyorsítja a gyárakban folyó munkát. 1777-ben Robert Fulton feltalálja a gőzhajót. Anglia egész kereskedelmi flottáját lecseréli ezekre. Ipari nagyhatalomá vállik.

1770: Megszületik Charles Darwin. 

1831-ben elindul a Beagle vitorláshajón egy világkörüli útra, mint a csapat biológusa. A hajóút során eljutottak a Brazíliai partokhoz, felfedezve ezzel egy új földet. Ő írja le először a Macraucheniát (ormányos álteve), a dárdaagyarú elefánt két faját, a buzogányfarkú ősállatot, a törpelovat és a Kolumbiai vízilovat, más néven Toxodont és persze a kardfogú tigrist, valamint az óriás földi lajhárt. Az új kontinenst egy bolond Genovairól, Kolumbiának nevezték el.

1845: Felfedezik Észak Kolumbiát. James Monroe angol hajóskapitány Dél Amerikába indul, de egy vihar eltéríti a hajóját. A kontinens nyugati partjainál köt ki. 3 hónapba telik megjavítani a hajót, de közben hatalmas elefántokról és farkasokról számol be.

1850: Tudományos expediciók indulnak meg az új kontinensre. Létrejönnek az első városok a nyugati partvidéken, de ezek a telepek csak arra szolgálnak, hogy az expediciók innen induljanak.

1855: James Ward expediciót vezet a kontinens központi részére. Itt találkozik először Észak Kolumbia őslakóival a sosonokkal. Ezek vadászó és gyüjtőgető törzsek. Megkezdődik az első települések létrehozása a térségben. Kialakul az indiánokkal való cserekereskedelem. Ekkor fedezik fel a hamis gepárdot és és az északi óriáslajhárt...

Ennyi az idővonal, a történet is meglesz. Pár hangulatkeltő kép...

A bejegyzés trackback címe:

https://kennethwithaker.blog.hu/api/trackback/id/tr274079054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása