Mi is a karakter?

Ők a történet fő és mellékszereplői. Őket mozgatjuk a háttér előtt, jellemük van, múltuk, és néha önálló életet élnek (néha a karakterek elkezdik maguktól alakítani a történetet, tapasztalat).

A jó karakter háromdimenziós és mély, valamint se fekete se fehér a jelleme. Jellemek terén nincs ilyen, csak a szürke különböző árnyalatai. Ahogy a való világban sincsenek jó és gonosz emberek (hu most megfogtok kövezni gondolatban). Mindenki követ el hibákat. Erre jó példa a Battlestar Galactica című sorozat újragondolása (azért se írom le a magyarított címét).

 

Ott a karaktereknek a sorozat előtt is volt élete, bár ezt nem tolják olyan látványosan a képünkbe mint a Lostban, de a képernyőn nem papírmasné figurákat, hanem élő-lélegző hús vér embereket és cylonokat láttunk.

Vajon mi a titka?

Nekem volt egy elméletem, hogy épültek fel a karakterek, előbb viszont megosztom veletek, hogy jutottam erre a dologra.

Van egy ismerősöm, aki nagyon jól rajzol. Egyszer megkértem, hogy tanítson már meg, ő kelletlenül, de elkezdte a leckéket. Bár nem lettem egy Picasso, de a módszere megfogott, később kiderült, hogy szinte minden rajzoló ezt használja a karakterek lerajzolására.

Előbb mindig egy pálcikaembert rajzolt fel. A szokásos ember ábrázolás. Utána köré rajzolta a testet, halvány ceruzavonásokkal kijelölte az izmok kontúrjait, erre került a ruha, az arcvonások és a haj. Meglepett milyen egyszerű (elméletben, de gyakorlatban most sem tanultam meg rajzolni), pár év múlva eszembe jutott, hogy ezt a módszert miért ne lehetne felhasználni a karakterek megalkotásában (persze rájöttem, hogy talán Martin is ezt használta a Tűz és Jég Dala ciklus karaktereihez, ahogy Moore a Battlestar Galactica főhőseihez, J.K. Rowlingről ne is beszéljünk).

Előbb megalkotjuk a sablont ( sablonkarakterek vannak a mesékben, a mítoszokban és a rosszul megírt ponyvákban) pl:  Ászpilóta. Ez lesz a karakterünk úgy mond csontváza. Most a Battlestar Galactica Starbuck nevű szereplőjét vesszük alapul. A poén, hogy a régi sorozatban is pont ilyen sablonkarakter volt.

 

Felrajzoljuk a körvonalat, ami meghatározza a karaktert. Starbuck makacs, gyakran visszabeszél a feletteseinek, e mellett alkoholista. Akik fontosak neki, azokhoz a végletekig hűséges. A körvonalhoz tartozik a múltja. Starbuckot az édesanyja verte, rosszul bánt vele, a katonai pálya felé kényszerítette, a zenei helyett. Kiskorában szeretett rajzolni (ez fontos is volt a sorozat későbbi menetében). Starbuckra most kerül fel a ruha és az arcvonások. Szeret italozni, káromkodik, igazi csempészjellem, kicsit nyers a többiekkel, imádja a szivart. Ezek a végső simítások.

És kész is van a 3 dimenziós karakter. (Az egyetlen szöszi csaj a sci-fiben, akibe szerelmes vagyok.:D)

Ez is egyfajta rajzolás. Lefestenie egy jellemet, ami szerint a karakter cselekszik. Néha a jellemek írják a történetet, sőt szerintem akinek igazán jó jellemei vannak, annak csak annyi dolga van, hogy hallgasson rájuk, és a többi pedig megy magától.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kennethwithaker.blog.hu/api/trackback/id/tr453472867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jungle Jane 2011.12.18. 17:02:27

háhá Ez nagyon jó lett Kenny :D Nekem van egy új tök jó karakterem, Dimitrij! :) ;)
Amúgy a fickóra a középső képen, azt hittem először hogy Bochkor Gábor :D

Kenneth Withaker 2011.12.19. 13:56:30

Bochkor Gábor.:P

Vicces.:P
süti beállítások módosítása